Niejedno oblicze „małej czarnej”. Dlaczego tak ważne są stopnie palenia ziaren kawy?

Niejedno oblicze „małej czarnej”. Dlaczego tak ważne są stopnie palenia ziaren kawy?

3 lipca, 2021 0 przez Redakcja

Palarnia kawy Warszawa jak wiele innych tego typu miejsc daje możliwość zakupu ”małej czarnej” także w niecodziennej odsłonie. Sekret jej niepowtarzalności tkwi bowiem w sposobie wypalania ziaren kawowca. Niestety nawet najlepsza kawa na świecie, jeśli tylko zostanie źle wypalona, traci cały swój urok, a co za tym idzie smak i aromat. Czy wiedzieliście, że zanim wasza ulubiona kawa trafi w miejsce takie jak palarnia kawy Warszawa, musi przejść niezwykle długą drogę?

Najpopularniejsze kawy ziarniste na świecie

Arabica, robusta czy liberika to najpopularniejsze gatunki kaw ziarnistych na świecie, które możemy spotkać np. w palarnia kawy Warszawa. Arabica jest najdroższa z całego towarzystwa. Nic dziwnego, trudno jest ją bowiem pozyskać. Najlepsza arabika to z kolei ta pochodząca z Ameryki Południowej, charakteryzująca się subtelnym, słodkawym smakiem z nutą czekolady i karmelu. Robusta to z kolei kawa o mocnym i wyrazistym smaku, w której wyczuwalna jest nuta orzechowa oraz goryczka, której nie łagodzi nawet dodanie mleka. Liberika to natomiast kawa, która zazwyczaj występuje w duecie z arabiką lub robustą.

Dlaczego kawę należy wypalać?

Zaraz po zerwaniu ziarna kawowca są zielone i nie nadają się do spożycia (a przynajmniej nie przez ludzi). Po starannym oczyszczeniu ziarna wypala się w specjalnym piecu. Dzięki temu ulatniają się z nich szkodliwe substancje, a także nabierają pożądanego smaku i aromatu.

Stopnie palenia ziaren kawy

Miejsca, w których sprzedawana jest najlepszej jakości kawa, takie jak np. palarnia kawy Warszawa, oferuje kawę o różnym stopniu palenia ziaren. Odpowiednie wypalenie ziaren kawy wpływa bowiem na jej finalny smak. Zasadniczo wyróżniamy trzy stopnie palenia kawy. Amerykańskie Stowarzyszenie Przemysłu Kawowego dodaje jednak jeszcze czwarty stopień. Tak więc mamy:

  1. Palenie jasne, czyli pierwszy stopień wypalania ziaren kawy. Nadaje ono ziarna bardzo delikatnego koloru oraz aromatu. Zachowany zostaje również smak zgodny z naturą danych ziaren. Co ciekawe palenie jasne nadaje kawie bardzo wysokiego poziomu kofeiny.
  2. Palenie średnie, które doskonale równoważy goryczkę oraz kwasowość kawy. Nadaje także ziarnom delikatnego, brązowego koloru.
  3. Palenie ciemne o średniej intensywności, które nadaje ziarnom zdecydowany, brązowy kolor. Smak kawy staje się mocniejszy, bardziej czekoladowy, ale także wyczuwalna staje się nuta goryczki.
  4. Palenie bardzo ciemne, czyli ostatni stopień palenia kawy. Nadanie ono ziarnom bardzo ciemnego koloru wręcz czarnego. W smaku wyczuwalna jest przede wszystkim gorycz.