Jak wybrać odpowiedni papier do pakowania żywności?
7 września, 2021Produkty, które są przeznaczone do pakowania żywności powinny być wykonane z bezpiecznych materiałów. Papier do pakowania żywności jest tworzywem, które ze względu na swoje właściwości, jest najczęściej wykorzystywany do pakowania żywności. I nic w tym dziwnego, skoro taki papier pozwala na znacznie dłuższe zachowanie świeżości oraz smaku jedzenia.
Papier do pakowania żywności musi posiadać atest
Kompletując wyposażenie sklepu spożywczego, cukierni bądź innego miejsca, w którym sprzedawane jest jedzenie, trzeba zadbać o odpowiedni wybór materiału do pakowania żywności. Przede wszystkim należy uwzględnić specyfikę sprzedawanych przez nas produktów i ich właściwości. Oprócz tego papier do pakowania żywności powinien posiadać atesty, które potwierdzą jego bezpieczeństwo. Taki papier nie może zatem stwarzać zagrożenia dla (np. skażenia) dla pakowanej żywności.
Pakując sprzedawane przez siebie produkty w papier do pakowania z atestem, nie narażasz na zagrożenie ewentualnego zatrucia swoich klientów. Bezpieczeństwo zapewnisz także sobie, ponieważ nie narażasz się na problemy podczas kontroli z Inspekcji Pracy.
Jakie są rodzaje papierów do pakowania żywności?
Najpopularniejszy papier do pakowania żywności to pergamin. Najczęściej jest on wykorzystywany przez cukiernie. Jego biały kolor podkreśla swoją wizualną czystość, świeżość oraz bezpieczeństwo. Można go także spotkać w nieco bardziej alternatywnej wersji jako półpergamin, który może przypominać bardziej cienką serwetkę. Papier ten jest z reguły wykorzystywany do pakowania szklanych elementów, naczyń oraz zastaw.
Ekologiczny papier tłuszczoszczelny idealnie sprawdza się do pakowania wędlin oraz serów. Jego gramatura wynosząca 39 g/m kwadratowy sprawia, że ten rodzaj papieru nie niszczy się i jest odporny na tłuszcze z pożywienia. Ekologiczny papier tłuszczoszczelny jest bezpieczny dla żywności, ponieważ nie zawiera on żadnych dodatków chemicznych – i nie jest powlekany polietylenem (PE). Taki papier może być wykorzystywany także do pieczenia – nawet w 220 stopniach.
Nieco inną alternatywę stanowi papier spożywczy powlekany polietylenem (PE) używany także do pakowania wędlin i pozostałych wyrobów mięsnych. Dzięki swoim właściwościom tłuszczoszczelnym i wodoodpornym jest używany także do pakowania serów, ryb i pozostałych produktów spożywczych. Warstwa zawierająca polietylen (PE) zapewnia zachowanie świeżości pakowanego produktu na dłużej.
W cukierniach i piekarniach możemy także spotkać się z papierem do pieczenia. Ze względu na dwustronną, silikonową powłokę zapobiega przywieraniu ciast, pizzy czy innych produktów, a przy tym ułatwia wyciągnięcie wypieku z formy.