Czy miód jest zdrowy? Zobacz dlaczego warto jeść miód

Czy miód jest zdrowy? Zobacz dlaczego warto jeść miód

6 maja, 2021 0 przez Redakcja

Zdrowotne właściwości miodu znane są już od czasów starożytnych. Wykorzystywano go zarówno do leczenia schorzeń wewnętrznych jak i na skórę, czy włosy. Nie bez powodu miód nazywany jest “płynnym złotem”. Ma właściwości antybakteryjne, koi nerwy, wzmacnia serce i sprawdza się jako kosmetyk. A przy tym wszystkim obłędnie smakuje. Zobacz dlaczego miody naturalne są zdrowe. 

Który miód jest najzdrowszy?

Ile kwiatów tyle miodów. Najczęściej sięgamy po miody wielokwiatowe, lub z lipy. Te są stosunkowo tanie i łatwo dostępne. Warto jest sięgać po miody ciemne. Im ciemniejszy miód tym zdrowszy. Dlaczego? Za ciemny kolor miodu naturalnego odpowiadają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Zwalczają one wolne rodzinki, które przyczyniają się do powstawania różnego rodzaju schorzeń. Najciemniejszym miodem, a więc najzdrowszym jest miód spadziowy. Jego kolor jest ciemny i głęboki, czasem nawet wpada w czerń. Na drugim miejscu znajduje się miód gryczany. W sklepach z miodami naturalnymi możemy znaleźć połączenie tych dwóch miodów – miód spadziowo-gryczany. I po taki produkt sięgajmy.

Nie oznacza to jednak, że inne miody naturalne są niezdrowe. Wręcz przeciwnie. Miód wielokwiatowy wzmacnia odporność, wrzosowy zawiera dużo witamin z grupy B, a miód z mniszka jest bogaty w witaminy A, C, D i B. 

Właściwości zdrowotne miodu

Długowieczność ojca medycyny – Hipokratesa przypisuje się właśnie zdrowotnym właściwościom miodu. Podobno spożywał go w dużych ilościach, dzięki czemu przeżył aż 111 lat. Mimo, że współczesne badania nie potwierdziły korelacji między miodem a długowiecznością, to z całą pewnością wiemy, że miód i tak warto jeść. 

Miód ma silne właściwości antybakteryjne. Wynikają one z enzymów, które pochodzą z gruczołów ślinowych owadów. Dlatego miód naturalny sprawdza się gdy jesteśmy przeziębieni, lub jako opatrunek na ranę. Nie możemy też zapomnieć, że miód jest bogatym źródłem mikroelementów, takich jak: potas, wapń, żelazo, magnez, chlor i fosfor. Znajdziemy w nim także wiele witamin, między innymi witaminę C i A oraz witaminy z grupy B. 

Jakie jest zastosowanie miodu?

Oprócz oczywistych zastosowań miodu, takich jak wypieki lub po prostu substancja słodząca, miód możemy wykorzystać do kilku innych rzeczy. Według medycyny Ajurwedyjskiej miód ma silne właściwości odżywcze i wygładzające. Dlatego świetnie sprawdzi się jako maseczka na twarz, czy włosy. Taka maseczka wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe i rozjaśniające. W dodatku miodu możesz użyć jako naturalnego opatrunku. Nałożony na ranę zmniejsza stany zapalne skóry oraz zaczerwienienia.