Wyposażenie restauracji – na co warto zwrócić uwagę?

Wyposażenie restauracji – na co warto zwrócić uwagę?

14 lutego, 2023 0 przez Redaktorka Dominika

Planujesz otwarcie lokalu gastronomicznego? A może sprzęt znajdujący się w Twojej restauracji, barze czy kawiarni jest już wysłużony? Sprawdź, o jakich elementach wyposażenia należy pamiętać, aby w Twoim lokalu nigdy nie zabrało potrzebnych narzędzi!

Dobry lokal gastronomiczny powinien być odpowiednio wyposażony. Właściwie dobrane sztućce, zastawa, naczynia i sprzęty przekładają się na jakość potraw oraz szybszy czas ich przygotowywania. Przyszły właściciel punktu gastronomicznego powinien dokładnie zaplanować, jakie elementy wyposażenia będą niezbędne do jego poprawnego prowadzenia. Potrzebne przedmioty warto kompletować według określonych kategorii, spisując na liście wyposażenie, które będzie potrzebne do przygotowywania dań i napojów, jakie znajdą się w menu. Warto przy tym pamiętać, aby wyposażenie gastronomii wyróżniało się wysoką jakością – dzięki temu każdy element posłuży przez długi czas. Oprócz tego lokal będzie lepiej postrzegany przez klientów. O jakich kategoriach wyposażenia lokalu gastronomicznego musi pamiętać właściciel? 

Kuchnia 

Tutaj niezbędne będą oczywiście meble i stoły robocze z dużymi blatami – najlepsze będą te ze stali nierdzewnej. Oprócz tego należy zainwestować w urządzenia grzewcze, okapy i zlewy. W kuchni niezbędne będą również urządzenia pomocnicze, dzięki którym będziemy mogli kroić, łączyć i miksować składniki. Potrzebne są także oczywiście naczynia umożliwiające obróbkę termiczną – patelnie, woki, rondle, garnki czy różnego rodzaju pojemniki. 

Miejsce przygotowywania żywności

Wydzielone miejsce służące przygotowywaniu produktów do użycia w potrawach to strefa, w której przydadzą się wszelkie pojemniki, miski, a także narzędzia służące do obierania oraz mycia żywności. To właśnie tam przygotowuje się mięsa, warzywa, ryby czy produkty mączne. Wyposażeniem potrzebnym w takiej strefie są zatem urządzenia do rozdrabniania, krojenia, czy zagniatania ciasta.

Dział ekspedycyjny

W tym pomieszczeniu pracownicy zajmują się naczyniami – odbierają brudne oraz przyjmują czyste talerze, miski i różnego rodzaju sztućce. Oprócz zlewów i urządzeń służących do mycia niezbędne będą więc wszelkie elementy wyposażenia służące poprawnemu wydawaniu potraw. Przed zakupem zastawy stołowej należy dokładnie rozważyć, jakiego rodzaju dania oraz napoje będą podawane w danym lokalu. Wśród wyposażenia dostępnego w hurtowniach znajdziemy całą masę różnorodnych naczyń, dzięki którym potrawy będą prezentowały się estetycznie i apetycznie. W dziale ekspedycyjnym należy również umieścić pojemniki na odpady.